Ord til forbruk

Verden er fylt med råvarer for å forme nye og konstruktive tanker, men det ser ut som vi liker å ligge på latsiden og ha et forbruker forhold til det gamle, allerede produsert og talte. Tanker som er billig i drift og som har mange kjøpere. 

Havet er det samme hav som for en million år siden. Likså er vi. Vi er bare de nye menneskene i byer som flyter på en moderne Ulysse, eller vi liker å tenke slik om oss selv, vi de gode, flinke, utviklede heltene av menneskeheten. Tja, kanskje?

Vi snakker om åpenhet, frihet og mangfold, men stikker ut klørne så fort noen er uenige med oss. Største forskjellen mellom oldtidens Harappa og dagens New York eller Oslo er ikke den store forskjellen mellom menneskers tanker, men utviklingen innad teknologi. En teknologi som på en måte har temmet oss ned til dresserte mennesker, allikevel med lite toleranse for det fremmede eller nye. Vi markerer våre territorier og bjeffer til det ukjente. En refleks for forsvar, stort sett ufarlig, men irriterende. Irriterende i den forstand at det menneskelige ved en blir undertrykt til et animalsk nivå. 

Filosofi, sosiologi eller annen viten som må ha krysset våres forståelse, er ikke et instrument for å utvide forståelsen for det ukjente og for å konstruere et bedre samfunn, men for å proppe vår forståelse på de som ikke tenker som oss. Med andre ord, vi er mer anlagt for å bruke et språk som bygger vegger, enn et språk som kan rive de ned. Med all respekt så snakker jeg om oss, ikke om de eller dere. Vi som er kneblet i våre tankers storslagenhet, vi som klarer så fint å skape «de andre».
God natt!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: